29 d’abril del 2010

Conclusions de la jornada de debat d'EsquerraXXI



El passat dia 24 d’abril Esquerra XXI va celebrar una Assemblea, a la qual hi varen participar també un bon nombre de simpatitzants, i on es van  definir  els trets principals que ha de defensar Esquerra XXI  a l’Assemblea de Mallorca, del procés constituent que es celebrarà el proper 15 de maig, i que conduirà a la configuració d’un nou instrument polític. 

1. AVANÇANT CAP AL SOCIALISME DES D’UNA FORÇA ALTERNATIVA, SOBIRANA I D’ESQUERRES.
 
El model capitalista actual de globalització, pretén universalitzar les relacions econòmiques, socials i culturals sota l’hegemonia dels valors del lliure mercat. El capitalisme ataca i subordina als seus interessos la biodiversitat ecològica, social i cultural dels pobles. Qualsevol proposta transformadora ha de partir de l’alternativa a aquest domini.
Entenem  el socialisme com un projecte alternatiu basat en el desenvolupament del dret de les persones, de la capacitat d’usar de manera responsable els recursos naturals, i de respectar la lliure convivència dels pobles i entre els pobles.

 
2. CONSTITUCIÓ  DEL TERCER ESPAI POLITIC A LES ILLES BALEARS.
 
Apostem clarament per la repetició de les experiències de Gent per Formentera, d’Eivissa pel Canvi i del Bloc per Mallorca, i d’agrupar a Menorca totes les opcions de l’esquerra alternativa. Malgrat constatem deficiències importants en els seus funcionaments, avui per avui és imprescindible mantenir i avançar els processos de confluència i acord polítics aconseguits. És el moment de passar a una nova etapa del que han estat els acords de coalició electoral i de gestió de govern. Creiem necessari obrir una etapa de diàleg franc i obert amb tots els socis de les coalicions i els moviments socials, per tal de sondejar la viabilitat d’un acord estratègic de coalició estable, que permeti avançar en la construcció assenyada d’aquest tercer espai social alternatiu a les Illes.
Pensem que cal obrir una ambiciosa estratègia per a construir un tercer espai social, polític i alternatiu a les Illes de caràcter estable. Partint de les diferents realitats de cada Illa, hi ha que confluir en el marc interinsular, en la construcció d’aquest tercer espai, que sia un referent clarament diferenciat entre l’opció conservadora i l’opció estrictament correctora del sistema. Consolidar aquest espai és clau per derrotar l’estratègia de la inevitabilitat del bipartidisme. És imprescindible per arrossegar a la socialdemocràcia cap a posicionaments més transformadors. Aquest tercer espai polític ha de poder establir aliances amb moviments socials i partits polítics d’esquerres que permetin la màxima incidència de les propostes transformadores. 


3. UNA ESQUERRA SOBIRANA. UNA PROPOSTA FEDERAL.
(X)= Nom del subjecte polític resultant de l'Assemblea del Procés Constituent de l'Esquerra Alternativa i Verda

El principi de federalisme suposa el reconeixement de la sobirania en allò que respecte al nostre àmbit, com a primera condició per avançar democràticament cap a la unió federal. Qualsevol principi de funcionament federal exigeix l’acord polític en un funcionament organitzativament coordinat i voluntat de dur-lo a terme.
X es configura en una organització política i jurídicament sobirana. La sobirania d’X resideix en la seva afiliació que delegarà a la seva Assemblea, on els representants elegits participen en igualtat de condicions.
X conseqüent amb la seva proposta de federalisme de lliure adhesió signarà protocols amb les forces polítiques de l’esquerra alternativa i verda presents a l’Estat espanyol.
Aquest protocol temporal i revisable, estarà basat en una relació d’igualtat en el reconeixement de la sobirania de cadascuna de les parts i de la corresponsabilitat de les mateixes en el desenvolupament ideològic i organitzatiu.
Així mateix des de la sobirania d’X podrà establir relacions amb altres forces polítiques i moviments socials de l’esquerra alternativa dels distints pobles de l’Estat.