La causa cursada pel Jutge Instructor Luciano Varela del Tribunal Suprem, contra el Jutge Garzón acusat de prevaricació per investigar els crims del franquisme, és una demostració de la fragilitat del sistema democràtic i de la necessitat d’estar permanentment protegint-lo i defensant-lo.
No hi ha cap argumentació democràtica que justifiqui que en el territori de l’Estat Espanyol no es puguin aplicar les lleis internacionals que obliguen a investigar els crims més greus contra la humanitat que s’hagin produït a qualsevol època.
És un insult que la Llei d’Amnistia de l’any 1977 serveixi de justificació perquè la Falange i Manos Limpias presentin una querella contra en Garzón. Però resulta del tot sorprenent que un jutjat democràtic les accepti i que avancin en el seu procediment
El dret Internacional que empara les víctimes del crims del franquisme, ha d’estar per damunt de la Llei d’Amnistia de l’any 1977. Aquet dret internacional està recollit a diversos tractats internacionals que l’Estat Espanyol ha signat. Entre ells la doctrina que l’any 2001 va validar la Cort Internacional del Drets Humans, i que estableix que cap llei d’amnistia pot encobrir les més severes violacions dels drets humans, i s’ha de garantir que les víctimes no seran oblidades i que la seva història serà contada.
En un estat de dret, l’única forma de què aquets drets siguin respectats és que es desenvolupin i siguin supervisats pels tribunals de justícia, així com ho pretenia fer el jutge Garzón. De la mateixa manera, per poder conèixer quines són les víctimes és imprescindible localitzar-les i identificar-les, tal com es pretenia fer, possibilitant la localització de les fosses.
En un Estat de Dret, propi d’una democràcia avançada, s’han de poder localitzar les fosses, exhumar els ossos, identificar totes les persones, i proporcionar un acomiadament d’acord amb les voluntats de les famílies. I perquè això succeeixi amb totes les garanties jurídiques i científiques els demòcrates hem d’exigir els canvis necessaris a la normativa legislativa vigent, o l’elaboració de la legislació necessària.
Cap altre ciutadà s’ha de veure involucrat en cap tipus de judici perquè vulgui mantenir el record i la dignitat de les persones que varen defensar els valors democràtics, i manco si aquest ciutadà és un jutge que té l’obligació de complir amb la legislació internacional que l’Estat Espanyol ha signat.