14 d’abril del 2010

Conmemoració de la II República


Fa 79 anys a tot l'Estat guanyaren les esquerres. Per sorpresa de la majoria, els resultats electorals del 12 d'abril van mostrar que les ciutats espanyoles més importants s'havien pronunciat a favor dels partidaris de la República. El 14 d’abril es va proclamar la II República.

La II República es va proclamar en un context internacional poc favorable. Àustria tenia un govern parafeixista, a Alemanya estaven augmentant els valors nacionals socialistes i al poc temps fou governada per Adolf Hitler, a Itàlia amb Mussolini.

Tot i que durant dos anys de la II republicà va governar la dreta, va esser un dels períodes on es va avançar més en les polítiques socials i econòmiques dirigides a reduir les desigualtats socials: el vot universal  (les dones voten per primera vegada), el dret  a l’avortament, Estatuts d’Autonomia, vacunacions escolars, construcció d’escoles, la llei del divorci, la reforma agrària, l’aprovació d’una Constitució progressista que en els primers articles defensava la pau, programes d’alfabetització, millores salarials i laborals...


L’any 1936 uns militars amb el suport de l'església reaccionària i el feixisme internacional es varen imposar, per la força de les armes,  a un govern legítimament triat i legalment constituït. Varen utilitzar les armes contra la voluntat popular i la varen  tenir segrestada fins l’any 1976. Durant tot aquest període succeí un temps de negror, de misèria cultural, política i social, una dictadura feixista que va cometre milers d’assassinats, que va provocar milers de desapareguts, detinguts politics, i una repressió constant.


Avui que rememoram la proclamació de la II república és també un bon moment per a la recuperació de la memòria històrica, de recordar i d’homenatjar els lluitadors i lluitadores que varen donar la vida pels ideals de la república, persones amb noms i cognoms algunes conegudes altres anònimes, homenatjar els qui varen haver de viure en un exili exterior o interior, els qui varen passar anys a la presó. Però també reivindicar una manera de fer política honesta, feta per uns homes i unes dones que volien, que volem, la prosperitat i el benestar general.


Esquerra XXI reivindica els valors de la república: la justícia social, la igualtat i la fraternitat, i reivindica el model d’Estat Republicà on tots el poders de l’Estat estiguin sotmesos periòdicament a la voluntat de la ciutadania a través de les urnes, on cap poder, encara que sigui simbòlic,  ho tingui per llinatge o per cuna.