31 de desembre del 2009

"Volem consolidar el Bloc com un actor estable dins la política balear"


Per què Esquerra XXI?
Esquerra XXI és un corrent d’opinió dins Esquerra Unida de les Illes Balears que neix amb una triple funció. En primer lloc, per impulsar el procés constituent que ha engegat EU cap a la construcció de l’esquerra alternativa i verda a la nostra comunitat autònoma. Un procés que des del nostre punt de vista s’ha de fer amb generositat, amb transparència i amb màxima participació, sense que en el procés de construcció d’aquesta nova formació política es doni res per preconfigurat. No es tracta de renunciar a la tradició política de cada un, sinó de ser capaços entre tots de fer una esquerra moderna que explori noves formes de participació política més adequades als nous temps i que superi les velles estructures dels partits tradicionals. En segon lloc, Esquerra XXI neix amb l’objectiu clar de reeditar el Bloc per Mallorca, Eivissa pel Canvi, Gent per Formentera i explorar la possibilitat de posar en marxa coalicions semblants també a Menorca. Des del convenciment que és necessària la unitat de les diferents esquerres per dur endavant projectes progressistes al nostre país.

I en tercer lloc, Esquerra XXI reivindica acords de govern que barrin el pas a la dreta, assegurant el màxim pes possible de l’esquerra alternativa i verda i vetllarà perquè es compleixin els acords programàtics assolits en els pactes de governabilitat.

Des d’altres sectors d’Esquerra Unida –Eberhard Grosske al seu blog, per exemple- tanmateix, es diu que tot el que proposa Esquerra XXI ja es va aprovar a la darrera assemblea: reforçar el Bloc, evitar els retorn del PP a les institucions...

I és cert, el document polític que es va aprovar a la darrera assemblea d’Esquerra Unida el mes de febrer del 2009 va molt en la línia dels principis fundacionals d’Esquerra XXI i en compartim plenament els seus objectius i les seves prioritats. Però per desgràcia els papers ho aguanten tot i no és el mateix tenir teoritzada una determinada línia política que dur-la a la pràctica. I no és el mateix definir un objectiu que el camí per assolir aquest objectiu.

La crítica cap a l’organització federal, IU, sumat a l’aposta per superar el Bloc com a coalició electoral perquè es consolidi en aquest “tercer espai”, significa, de fet, trencar amb Madrid per bastir una força exclusivament autòctona? Precisament, la relació amb una organització “estatal” d’EUIB va suposar l’escissió al PSM...

Esquerra XXI vol contribuir a construir un nou subjecte polític que ocupi l’espai de l’esquerra alternativa i verda i que es coaligui amb els altres socis al marc del BLOC. Com bé heu dit la nostra aposta és que el BLOC no sigui una aliança purament electoral i institucional, sinó que es vagi consolidant i sigui un actor estable de la vida política de les Illes Balears. Això sense renunciar a intervenir en la política a nivell estatal i europeu, i sense renunciar a establir complicitats i aliances amb altres formacions polítiques d’altres territoris que també es reclamen d’aquest mateix espai. Izquierda Unida és una d’aquestes formacions polítiques, però no és la única. Les nostres relacions federals és un dels aspectes que s’han de debatre en el procés constituent i segons la nostra opinió se n’ha de revisar tan el tipus de relació que es té amb IU com la possibilitat de relacionar-se amb altres partits d’aquest mateix espai.

Com hauria de ser el nou Bloc segons Esquerra XXI?

Hauria de ser un Bloc sense exclusions, on els diferents partits que el constitueixen s’hi sentin integrants i implicats, com ja hem dit abans, hauria de ser un Bloc amb vocació d’estabilitat, i que no només tengui entre les seves funcions la coordinació dels diferents grups institucionals: ha de començar a tractar altres temes i a organitzar esdeveniments conjuntament als diferents municipis. Una altra tema és la forma que ha de tenir, encara és molt prest per definir si s’ha de tractar d’una federació de partits, d’una coalició estable o d’un sol subjecte polític.
Per Esquerra XXI el Bloc hauria de consolidar-se ocupant tot el tercer espai, el de l’esquerra alternativa i el nacionalisme progressista.

El fet de declarar que un dels objectius és “evitar que el PP torni a les institucions" no converteix el Bloc automàticament en l’aliat-crossa del PSOE? No pot ser perillós, això?

Barrar el pas al PP no és un fi en si mateix i té implícites moltes altres qüestions: barrar el pas a la corrupció, al malbaratament del territori, al menyspreu a la llengua catalana, a la privatització dels serveis públics, etc.
Per fer tot això és evident que el Bloc sol no té prou força i per això ha de cercar acords amb altres, en aquesta legislatura amb PSOE i UM. El nostre compromís és intentar que el Bloc tengui la màxima força possible perquè els nostres valors i els nostres principis programàtics tenguin cada vegada més pes dins els pactes de govern que signem.

Teniu pensat reunir-vos amb altres forces que integren el Bloc?

Esquerra XXI té pensant parlar amb tothom, no només amb els partits sinó també amb les organitzacions socials, per explicar-se, per presentar-se i per explorar vies de col·laboració per assolir els objectius que hem descrit anteriorment. El diàleg i l’acostament de posicions no pot fer més que enfortir l’esquerra i el nostre projecte alternatiu.